RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Auto kopen in Duitsland Hoe, wat en waarom

Auto kopen in Duitsland: Hoe, wat en waarom?

Geplaatst op

21 maart 2024

De vraag naar importauto’s uit Duitsland neemt nog altijd jaarlijks toe in Nederland. En daar zijn verschillende redenen voor. Zo is het aanbod op de Duitse markt vele malen groter en gevarieerder dan in Nederland, waardoor je meer keuzemogelijkheden hebt en wellicht een betere deal kunt vinden. Daarnaast staan Duitse auto’s over het algemeen bekend om hun degelijkheid, goede staat en uitgebreide opties.

Maar waar begin je als je een auto uit Duitsland wilt kopen? En waar moet je op letten bij het importeren naar Nederland? In deze blog vertellen we meer over de aankoop van een Duitse importauto.

Een auto uit Duitsland kopen: Waar te beginnen?

Als je overweegt om een auto uit Duitsland te kopen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je aan het zoekproces begint. Een goed startpunt is het bepalen van je budget en het vaststellen van je wensen en eisen voor de auto, zoals het merk, het model, de leeftijd, de kilometerstand en eventuele specifieke functies of opties die je zoekt.

Vervolgens kun je beginnen met het zoeken naar geschikte auto’s op verschillende online platforms, zoals Duitse autoverkoopwebsites, dealerwebsites en gespecialiseerde importwebsites. Het is handig om zoekfilters te gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen op basis van je criteria. De kans dat je vervolgens een auto naar wens vindt, is op de Duitse automarkt reëel.

Wat kost een tweedehands auto uit Duitsland?

Wanneer je een tweedehands auto uit Duitsland wilt kopen, zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijkste kostenposten is de BPM, oftewel de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Deze belasting moet worden betaald wanneer je een auto importeert naar Nederland. De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren, zoals brandstof, de leeftijd, de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto. Het berekenen van de BPM is ingewikkeld, maar er zijn online tools beschikbaar die je een indicatie kunnen geven. Ga echter nooit blind uit van de CO2 uitstoten die in een advertentie staat vermeld, wij vragen bijvoorbeeld altijd naar de papieren voor een specifieke bpm calculatie.

Naast de BPM zijn er ook andere kosten verbonden aan het importeren van een auto, zoals transportkosten, keuringskosten en eventuele aanpassingen die nodig zijn om de auto aan de Nederlandse wet- en regelgeving te laten voldoen. Het is belangrijk om al deze kosten mee te nemen in je budgetberekening voordat je besluit een tweedehands auto uit bijvoorbeeld Duitsland te kopen.

De volgende stap: Onderhandelen met de Duitse autodealer

Heb je een auto gevonden die aan je wensen voldoen? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen met de verkopende partij. En hoewel het in Nederland niet gebruikelijk is om af te dingen, is dit in Duitsland net iets anders. In Duitsland is het namelijk de normaalste zaak van de wereld. In de meeste gevallen is het dan ook mogelijk om kortingen tussen de 500,- en 5.000,- te verkrijgen.

Houd er ook rekening mee dat dit niet altijd alleen een korting op de aankoopprijs hoeft te zijn. Zo wordt er vaak ook onderhandelt over winterbanden of de eerste servicebeurt.

De importauto terugrijden naar Nederland

Wil je de auto zelf terugrijden naar Nederland? Dan is het zaak om de auto te laten voorzien van tijdelijke kentekenplaten of een exportkenteken. Dit is nodig om de auto legaal te kunnen vervoeren over de buitenlandse wegen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde documenten bij je hebt, zoals het kentekenbewijs, de verzekeringspapieren en eventuele douanedocumenten. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en voorschriften in de landen waar je doorheen rijdt op weg naar Nederland. Wees voorbereid op eventuele tolkosten en houd rekening met de rijtijd en mogelijke rustpauzes tijdens de terugreis.

Een andere, minder complexe keuze, is het laten exporteren van de auto. Dit kan worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf dat ervaring heeft met het exporteren van voertuigen naar Nederland. Hierdoor vermijd je de administratieve rompslomp en zorgen zij voor een soepele afhandeling van het transportproces.

Zelf je auto importeren of je auto laten importeren

Het importeren van een auto uit het buitenland kan een aantrekkelijke optie zijn voor wie op zoek is naar een specifiek model of een voordeliger aanbod. Maar de vraag rijst: doe je het zelf of laat je het over aan een gespecialiseerd bedrijf?

Zelf je auto importeren geeft je volledige controle over het proces. Je kunt zelf op zoek gaan naar de gewenste auto, onderhandelen over de prijs en de benodigde documenten regelen. Dit kan kostenbesparend zijn, maar vereist wel gedegen kennis van de importregels en procedures in het land van herkomst én in Nederland. Ook moet je bereid zijn om tijd en moeite te investeren in het afhandelen van administratieve zaken, zoals het regelen van de BPM-aangifte en het verzorgen van het transport naar Nederland.

Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je auto te laten importeren door een gespecialiseerd bedrijf. Dit kan voordelen bieden zoals gemak en gemoedsrust. Een ervaren importeur neemt alle complexe procedures uit handen, inclusief het zoeken naar de juiste auto, het afhandelen van de administratie en het regelen van het transport. Hoewel dit gepaard gaat met extra kosten, kan het de moeite waard zijn voor wie geen tijd heeft om zich te verdiepen in de details van het importproces of voor wie een vlotte en zorgeloze ervaring verkiest.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een auto kopen in Duitsland?

Bij GIJS kunnen we je uiteraard ondersteunen tijdens het gehele aankoopproces. Van het zoeken naar de perfecte auto tot het regelen van de aankoop, de technische keuring, en het transport naar Nederland, wij bieden een uitgebreide begeleiding.

Met inzet van onze expertise en ervaring zorgen we ervoor dat het importeren van jouw gewenste auto soepel en probleemloos verloopt. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Geplaatst in Auto import