RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Belasting betalen voor de invoer van je auto Hoe zit dat

Belasting betalen voor de invoer van je auto: Hoe zit dat?

Geplaatst op

31 augustus 2024

Het importeren van een auto biedt verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van een voertuig in Nederland. Niet alleen heb je vaak een bredere keuze aan modellen, je profiteert ook vaak van lagere aanschafkosten en belastingen. Toch is het goed om te weten wat het je nu concreet oplevert om een auto te laten importeren. In deze blog vertellen we je dan ook meer over de belasting die je moet betalen voor de invoer van een auto. 

BPM bij het invoeren van een auto

BPM, voluit geschreven de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een belasting die je moet betalen bij de invoer van een voertuig naar Nederland. Deze belasting is bedoeld om de belastingdruk op voertuigen te reguleren en is gebaseerd op de waarde, het bouwjaar en de CO2-uitstoot van de auto. Het bedrag aan BPM dat je verschuldigd bent kan variëren afhankelijk van het type voertuig. 

We raden aan om vooraf te berekenen wat je ongeveer aan BPM zult moeten betalen om verrassingen te voorkomen. Dit kan je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over de haalbaarheid van de auto.

Wat betaal je nog meer en wat niet bij het importeren van een auto? 

Naast de BPM-kosten krijg je bij het importeren van een auto ook te maken met verschillende andere kosten en heffingen. Denk onder meer aan: 

  • BTW: Als je een nieuwe auto importeert (minder dan 6 maanden oud of minder dan 6.000 km gereden), moet je extra BTW betalen. Dit geldt ook voor tweedehands voertuigen als de BTW niet is betaald in het land van herkomst zoals auto’s van buiten de EU.

  • Kosten voor transport: Denk ook aan de kosten die je kwijt bent voor het transporteren van de auto naar Nederland. Denk aan brandstof, OV kosten, verzekeringen, kentekenplaten, overnachting en tolwegen.

  • Invoerkosten: Kosten die gepaard gaan met de invoer van de auto, zoals douanerechten en administratieve kosten. Deze kunnen echter wel verschillen afhankelijk van het land van herkomst en de specifieke invoereisen.

  • Kosten bij de RDW: Je voertuig wordt in Nederland gekeurd door de RDW. Ook dit kost je geld. Bij de registratie van je voertuig moet je ook rekening houden met kosten voor het aanvragen van een kentekenbewijs en het maken van kentekenplaten. 

Meer weten over de kosten bij het importeren van een auto?

Bij het importeren van een auto uit landen als Duitsland krijg je te maken met verschillende kosten. Denk onder meer aan transportkosten, BPM, BTW en de kosten voor de RDW-keuring.  Logisch dan ook, dat je wilt weten waar je aan toe bent. Bij GIJS Auto Import vertellen we je graag wat je kunt verwachten wanneer je geïnteresseerd bent in het importeren van een auto. 

Wij begeleiden wekelijks tientallen kopers bij het importeren van een auto, met name uit Duitsland. Hierdoor beschikken we over de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat jij de auto vind die voldoet aan je wensen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Geplaatst in Auto import, Blog, BPM