RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Belasting betalen voor de invoer van jouw auto

Belasting betalen voor de invoer van jouw auto

Geplaatst op

8 mei 2024

Overweeg je om een auto te importeren uit het buitenland? Houd er dan rekening mee dat je belasting moet betalen bij de invoer ervan in Nederland. Deze belastingen bestaan onder meer uit BPM (en soms BTW). Het exacte bedrag aan belastingen dat je zult moeten betalen hangt af van verschillende factoren, waaronder het type voertuig, brandstof, de leeftijd en de CO2-uitstoot. Maar ook het land van herkomst en eventuele vrijstellingen kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke belastingdruk.

Het is dan ook zeer belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over de belastingverplichtingen en eventuele vrijstellingen voordat je tot invoer overgaat. We vertellen er in deze blog meer over.

BPM en BTW betalen voor het importeren van een auto

Bij het importeren van een auto moet je over de CO2 uitstoot in Nederland BPM betalen. De BPM is een eenmalige belasting die wordt geheven op personenauto’s en motorrijwielen die in Nederland worden geregistreerd. De hoogte hiervan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de CO2-uitstoot, brandstof, de catalogusprijs en de leeftijd van het voertuig.

Daarnaast moet je als particulier in enkele gevallen ook BTW betalen over de aankoopwaarde van de auto. BTW dient alleen extra betaald te worden als de auto van buiten de EU komt / jonger is dan 6 maanden of minder dan 6000 km heeft. De BTW wordt berekend tegen het geldende tarief op het moment van invoer en wordt toegevoegd aan de totale kosten van de auto. Het is belangrijk om deze belastingen te berekenen en in gedachten te houden bij het importeren van een zeer jonge auto om financiële verrassingen te voorkomen. In een EU land betaal je als particulier de BTW / Mwst / IVA of VAT gewoon in dat land van verkoop en betaal je géén BTW meer in Nederland.

Welke belastingen zijn er nog meer voor het importeren van een auto?

Naast BPM en BTW kun je te maken krijgen met invoerrechten en accijnzen bij het importeren van een auto. Invoerrechten zijn belastingen die worden geheven op goederen die van buiten de Europese Unie worden ingevoerd. Deze kunnen variëren afhankelijk van het land van herkomst en het type voertuig.

Meer weten over de kosten voor het importeren van een auto?

Overweeg je om een auto te importeren uit het buitenland? Dan krijg je hoe dan ook te maken met diverse belastingen boven op de aanschafprijs. Bij GIJS Automotive begrijpen wij dat de verschillende belastingen complex kunnen lijken, vooral als het gaat om het importeren van voertuigen uit diverse landen.

Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van de verschillen in belasting bij het importeren van een auto. Bij GIJS Automotive staan we graag voor je klaar om je te helpen bij de zoektocht naar de auto van je dromen. Ook kunnen we je uitgebreid adviseren over de belastingen en kosten die gepaard gaan met het importeren van een auto, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.