RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

BPM berekenen bij import auto

BPM berekenen bij import auto

Geplaatst op

23 november 2023

Bij het importeren van een auto uit het buitenland komen er verschillende bijkomende kosten kijken, waaronder de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Het correct berekenen van de BPM is cruciaal, aangezien het een aanzienlijke invloed kan hebben op de totale kosten van de importauto. In dit proces spelen diverse factoren een rol, zoals de leeftijd van de auto, de CO2-uitstoot en de manier waarop de BPM wordt afgeschreven.

Het is dan ook essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de BPM-berekening om te kunnen beoordelen of de aankoop van een importauto de moeite waard is. In deze blog behandelen we het begrip BPM en benoemen we de voordelen van het tijdig berekenen van de verwachte kosten.

Wat is BPM?

BPM staat voor “Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen.” Het is een belasting die in Nederland wordt geheven bij de aanschaf van een personenauto of motorvoertuig. De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de CO2-uitstoot, de leeftijd van het voertuig, de nieuwprijs en de manier waarop de BPM wordt afgeschreven. Het correct berekenen van de BPM is essentieel bij het importeren van een auto, omdat het een aanzienlijke invloed heeft op de totale kosten van de importauto.

Wanneer je een auto importeert betaal je vaak ook rest-BPM. De rest-BPM is het bedrag aan BPM dat nog betaald moet worden bij de import van een gebruikte auto. Het wordt berekend op basis van de leeftijd van de auto en de manier waarop de BPM in het land van herkomst is betaald.

Waarom een auto uit Duitsland importeren?

Voordat we dieper ingaan op BPM berekenen is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen waarom men ervoor kiest om een auto uit Duitsland te laten importeren.

De eerste reden hiervoor is dat je in de basis flink kunt besparen op de aanschaf van jouw gewenste auto. Dit komt doordat de aanschafprijs in veel gevallen tussen de 10% en 40% lager ligt. In de meeste gevallen is een auto uit Duitsland, ook mét de bijkomende kosten, dus voordeliger dan een nieuwe auto uit Nederland.

Daarnaast kan het zijn dat je een specifiek model auto zoekt, die in Nederland niet of weinig wordt verkocht. Door in Duitsland op zoek te gaan, vergroot je de kans om precies het model te vinden wat je zoekt, met de gewenste specificaties en opties. Dit geeft je de mogelijkheid om jouw droomauto te verwerven, zelfs als deze niet direct beschikbaar is op de Nederlandse markt.

Waarom BPM berekenen?

De belangrijkste en vaak de hoogste kostenpost bij het importeren van een auto is de BPM. Wanneer je dus overweegt een auto te importeren uit Duitsland is een goede BPM-berekening essentieel. Zo ben je van tevoren geïnformeerd over de bijkomende kosten en kun je een weloverwogen keuze maken of de investering in de auto de moeite waard is.

De BPM berekenen kan complex zijn

De BPM is een heffing op personenauto’s en motorrijtuigen. Bij de import van een auto van 2013 of jonger wordt de BPM berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Voor auto’s van vóór 2013 wordt de BPM berekend over de nieuwprijs. Bij auto’s ouder dan 17,5 jaar en elektrische auto’s geldt er geen BPM. De rest-BPM kan op diverse manieren worden berekend, zoals met de tabelmethode of de koerslijst methode:

  1. Tabelmethode: Bij de tabelmethode wordt de rest-BPM berekend aan de hand van een afschrijvingstabel die de Belastingdienst hanteert. Deze tabel geeft de afschrijving van een auto aan op basis van de leeftijd in maanden. Het percentage afschrijving wordt toegepast op de oorspronkelijke BPM-waarde van de auto.
  2. Koerslijst methode: Bij de koerslijst methode wordt gebruikgemaakt van een koerslijst, zoals de ANWB-koerslijst. Deze lijst geeft de actuele handelswaarde van een auto weer op basis van merk, model, bouwjaar en kilometerstand. De rest-BPM wordt berekend door het verschil tussen de oorspronkelijke BPM-waarde en de actuele handelswaarde.

Laat altijd de BPM berekenen door een professional

Het is altijd verstandig om de BPM te laten berekenen door een professional wanneer je een auto importeert. Het proces van BPM-berekening kan complex zijn, met verschillende methoden en variabelen. Een deskundige kan nauwkeurig de juiste methode toepassen en rekening houden met alle relevante factoren, zoals CO2-uitstoot, leeftijd van de auto en marktwaarde. Door een professional in te schakelen, vermijd je fouten en ben je verzekerd van een correcte en voordelige BPM-aangifte. Het kan uiteindelijk kosten besparen en zorgt voor een soepel importproces.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je goed voorbereid bent bij het importeren van jouw auto uit Duitsland door een BPM berekening aan te vragen via ons contactformulier. Hierdoor kun je nauwkeurig de BPM berekenen en krijg je een duidelijk beeld van de te verwachten kosten. Dit voorkomt onaangename verrassingen en maakt het importeren van jouw droomauto eenvoudiger en transparanter.

Het importeren van een auto uit Duitsland biedt vele voordelen, maar het is belangrijk om rekening te houden met kosten zoals BPM, invoerrechten, en BTW. Wij leggen graag uit hoe je de BPM kunt berekenen en wat dit precies inhoudt.

BPM berekenen met behulp van GIJS Automotive

Wil je direct een BPM berekening doen? Dat kan! Middels deze pagina kom je terecht op ons contactformulier, waar je het een en ander aan informatie kunt invullen. Op basis daarvan kunnen wij voor je aan de slag om het BPM bedrag zo nauwkeurig mogelijk voor je te berekenen. Flink besparen begint dan ook bij GIJS Automotive.

BPM berekenen? Kies voor GIJS Automotive

Je kunt de BPM berekenen met behulp van een BPM-calculator. Echter zijn er binnen het aanbod aan calculatoren nog verschillende opties beschikbaar. We raden altijd aan om te kiezen voor een BPM calculator die wordt aangeboden door een import specialist. Zij zijn immers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikken over de juiste expertise. GIJS Automotive staat dan ook graag voor je klaar.

Naast het bepalen van de BPM is het van belang om op de hoogte te zijn van aanvullende kosten. Binnen enkele uren ontvang je van ons een vrijblijvende offerte met een indicatie van de BPM en een overzicht van alle benodigde kosten om de auto op kenteken te krijgen.

Geplaatst in Auto import