RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Importauto's

Duitse Importauto’s Scoren Hoog in Nederland: Wat Maakt ze Zo Onweerstaanbaar?

Geplaatst op

8 februari 2024

In de vroege ochtend hoor je het gebrul van een krachtige V8 motor, gevolgd door het zachte geknars van brede banden op het Duitse asfalt. De autobahn, waar snelheid geen grenzen kent – of heerlijke bochtenweggetjes in de Alpen; het lijkt wel de droom van elke autoliefhebber.
Steeds meer mensen willen die droom waarmaken door een auto uit Duitsland te halen. Maar waarom is dat eigenlijk zo populair? En wat zeggen de cijfers hierover?

De Hype rond Duitse Auto’s

De Duitse auto-industrie, met namen als Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz, staat wereldwijd bekend om hun strakke designs en topkwaliteit. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet zo’n glanzende Duitse wagen voor de deur? De afgelopen tijd zien we steeds meer mensen over de grens kijken om hun droomauto te scoren, en als je kijkt naar de statistieken, is die trend niet zomaar een bevlieging.

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is het aantal geïmporteerde auto’s uit Duitsland in Nederland met zo’n 20% gestegen in het afgelopen jaar. Dat is niet niks! Maar waarom gaan mensen de grens over voor een auto? Is het echt zo’n koopje als het lijkt?

De Lokkende Prijzen van de Duitse Markt

Een van de redenen achter deze import-trend is de prijs. Duitsland heeft een bruisende tweedehands automarkt, bomvol met zeer jonge, kwalitatief hoogstaande voertuigen. Volgens het European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) was Duitsland in 2023 de grootste exporteur van auto’s binnen de Europese Unie.
Maar waarom worden die Duitse auto’s niet gewoon daar gehouden? De Duitse autofabrieken produceren aan de lopende band auto’s, waardoor er meer aanbod is dan vraag. Ook is er veel aanbod van jong gebruikte auto’s afkomstig van financieringsmaatschappijen en auto’s van werknemers van de autofabrieken, zogenaamde Jahreswagen. Die mogen elk jaar een nieuwe auto uitzoeken tegen scherpe tarieven, die auto’s worden vervolgens op de markt ‘gedumpt’

Technologie Speelt de Hoofdrol

Niet alleen de looks, maar ook de technologische snufjes maken Duitse auto’s zo gewild. Van geavanceerde veiligheidssystemen tot flitsende infotainment, Duitse autofabrikanten blijven vernieuwen. Uit een onderzoek van het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) blijkt dat de groeiende vraag naar geavanceerde technologie een belangrijke rol speelt in de stijgende populariteit van Duitse auto’s over de hele wereld.

De Addertjes Onder het Gras bij Auto-Import uit Duitsland

Maar voordat je je helemaal verliest in die Duitse autodroom, moeten we ook even stilstaan bij de minder glanzende kant. Importeren uit Duitsland is niet altijd een ritje in de zon. Douaneregels, belastingen en technische regels kunnen het feest flink verpesten. Het is slim om goed te begrijpen wat er allemaal bij komt kijken, om niet voor verrassingen te staan. Laat bijvoorbeeld altijd van tevoren de BPM uitrekenen door een specialist.

Conclusie: Droom of Werkelijkheid?

Het importeren van auto’s uit Duitsland is hot, dat is duidelijk. Dat zie je aan de grote hoeveelheid importauto’s die bij Nederlandse dealers staan. Maar waarom zou je een importauto in Nederland kopen, terwijl je deze zelf vrij gemakkelijk kan (laten importeren door een gespecialiseerd bedrijf?
De cijfers laten een stijgende interesse zien, maar voordat je meteen die autobahn opzoekt, is het belangrijk om de kosten, voordelen en risico’s goed te overwegen. De Duitse autodroom is verleidelijk, maar het is slim om niet alleen op emoties, maar ook op feiten en cijfers te vertrouwen.
Wij adviseren daar graag in.

Geplaatst in Auto import