RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

kilometerstand op een importauto

Hoe weet je zeker dat de kilometerstand op een importauto klopt?

Geplaatst op

29 april 2024

Bij het importeren van een auto is de kilometerstand altijd een belangrijk aandachtspunt. Aan de ene kant omdat je zeker wilt weten dat de aanschafprijs van het voertuig marktconform is, aan de andere kant om een inschatting te kunnen maken over de te verwachten onderhoudskosten.

Om er zeker van te zijn dat de kilometerstand op een importauto klopt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Daar schrijven wij in deze blog graag meer over.

De kilometerstand en de waarde van de auto

De hoogte van de kilometerstand is een belangrijke graadmeter voor de marktwaarde van een voertuig. En dat heeft een logische redenering. Zo weerspiegelt de kilometerstand de mate van gebruik en slijtage die een auto heeft ondergaan gedurende zijn levensduur. Hoe hoger de kilometerstand, hoe meer kilometers het voertuig heeft afgelegd en hoe meer slijtage er doorgaans is opgetreden aan essentiële onderdelen zoals de motor, transmissie en ophanging.

Een afwijking van enkele honderden kilometers zal doorgaans weinig effect hebben op de autowaarde. Pas wanneer er sprake is van significant hogere of lagere kilometerstanden dan verwacht voor het betreffende bouwjaar en type auto, kan dit de waarde aanzienlijk beïnvloeden.

Kilometerstand controleren: 5 handige manieren

Het controleren van de kilometerstand van een auto uit Duitsland is doorgaans wat lastiger dan in Nederland. Het communiceren verloopt wellicht wat moeizamer, de werkwijze in Duitsland is net weer even wat anders en je kunt ook niet zomaar even naar Duitsland rijden om de stand te controleren. Betekent dit dan dat er geen enkele manier is om de kilometerstand te controleren in Duitsland? Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn.

1. Controleer de keuringsrapporten

Het is belangrijk om de keuringsrapporten van de auto te controleren. Deze rapporten, zoals de TÜV in Duitsland, bevatten vaak informatie over de kilometerstand op het moment van de keuring. Door deze rapporten te bekijken en grondig te analyseren, kun je een idee krijgen van de kilometerhistorie van de auto en eventuele opvallende verschillen opmerken. Als namelijk blijkt dat de kilometerstand tussen opeenvolgende keuringen aanzienlijk is gestegen of gedaald, kan dit wijzen op mogelijke problemen met de nauwkeurigheid van de kilometerstand of zelfs op manipulatie van de teller.

2. Controleer de onderhoudsboekjes

De welbekende onderhoudsboekjes, in Duitsland ook bekend als Bordbuch, Servicehefte, Scheckhefte of Wartungshefte, spelen ook een belangrijke rol bij het controleren van de kilometerstand van een auto. In deze boekjes worden alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden gedocumenteerd, inclusief de kilometerstand op het moment van onderhoud. Echter hebben veel merken nu een digitale servicehistorie, te vinden in de multimedia van het voertuig.

Het is belangrijk om deze nauwkeurig te bekijken en te controleren of er sprake is van een logische opbouw van de onderhoudsbeurten en of de vermelde kilometerstanden consistent zijn met de leeftijd en het gebruik van de auto.

3. Laat de boordcomputer en sleutel uitlezen

Een andere nuttige methode om de kilometerstand van een auto te controleren, is door de boordcomputer en de sleutel uit te laten lezen. Moderne voertuigen slaan vaak de kilometerstand op in het geheugen van de boordcomputer en de sleutel, naast andere relevante voertuiginformatie. Door deze gegevens uit te laten lezen door een erkend servicepunt of een specialist, kun je een nauwkeurig overzicht krijgen van de historie van de kilometerstand en mogelijke manipulaties opsporen.

4. Kies ervoor om een inspecteur in te schakelen

In Duitsland is het mogelijk om een onafhankelijke inspecteur in te schakelen. Deze inspecteur zal aan de hand van de overeengekomen criteria een grondige inspectie van de auto uitvoeren, inclusief het controleren van de kilometerstand. De inspecteur kan professionele apparatuur en technieken gebruiken om de nauwkeurigheid van de kilometerstand te verifiëren en eventuele manipulaties op te sporen. Echter, bij ons pakket premium gaan wij voor u kijken of het echt niet allemaal te mooi is om waar te zijn.

Ook het interieur van de auto zal worden gecontroleerd. Slijtage aan de bekleding en pedalen kunnen namelijk meer zeggen dan je wellicht denkt. Door een professional in te schakelen, krijg je een uitgebreid en objectief oordeel over de staat van de auto en kun je met meer zekerheid een weloverwogen beslissing nemen over de aankoop.

5. Beoordeel de dealer

De dealer van de auto is een belangrijke factor bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van de kilometerstand en de algehele staat van de auto. Het is raadzaam om de reputatie en ervaring van de dealer te onderzoeken voordat je een auto importeert. Kijk naar recensies van eerdere klanten, zoek naar eventuele klachten of problemen met eerdere transacties en controleer of de dealer gecertificeerd is en lid is van een brancheorganisatie.

Importeer jouw auto met GIJS Automotive!

Uiteraard kun je het importeren van een auto ook aan een expert overlaten. Bij GIJS Automotive hechten wij de hoogste waarde aan een zorgeloze importervaring voor onze klanten. Daarom bieden wij een uitgebreide dienstverlening die verder gaat dan alleen het importeren van jouw auto. We begeleiden je gedurende het hele proces, vanaf het zoeken naar jouw droomauto in het buitenland tot aan de aflevering ervan op Nederlandse bodem.

Uiteraard zullen wij tijdens het importproces uitgebreid analyseren of de auto voldoet aan de technische specificaties, wettelijke eisen en eventuele extra wensen die je hebt. En natuurlijk kijken we ook naar de kilometerstand. Ons ervaren team staat garant voor een grondige inspectie van de auto om ervoor te zorgen dat deze in optimale staat verkeert voordat deze aan jou wordt afgeleverd.

Geplaatst in Auto import, Blog