RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Hoeveel kost het om een auto te importeren

Hoeveel kost het om een auto te importeren?

Geplaatst op

23 november 2023

Steeds meer consumenten overwegen de aankoop van een importauto. En dat heeft meerdere redenen. Zo zijn er wellicht luxere modellen verkrijgbaar, is de aanschafprijs in sommige gevallen wel 40% lager, en is het aanbod aan mogelijkheden vele malen groter. Wanneer je specifieke wensen hebt voor jouw volgende auto, biedt import vaak een breder scala aan keuzes.

Overweeg je een auto te importeren vanuit het buitenland? In deze blog gaan we dieper in op de financiële kant van het importproces. We belichten de diverse kosten die gepaard gaan met de aankoop en maken een onderscheid tussen het importeren van een auto binnen of buiten de EU.

Een auto importeren: Waar op letten?

Het importeren van een auto uit vereist de nodige aandacht, zeker op het gebied van de kosten die erbij gepaard gaan. Zo is het belangrijk om te weten of jouw gewenste auto binnen of buiten de EU staat. Dit heeft als reden dat onder andere de transportkosten, de BTW en de eventuele invoerrechten sterk kunnen verschillen per land waaruit je een auto importeert.

Naast de financiële aspecten die gepaard gaan met importeren, zijn er ook verschillende technische specificaties waar je op moet letten voordat je besluit een auto uit het buitenland aan te schaffen. Onderzoek ook de standaardzaken zoals het schadeverleden, de kilometerstand en de onderhoudshistorie voordat je de definitieve beslissing neemt.

In het geval je een auto wenst te importeren, raden wij aan om de expertise van een ervaren importeur in te schakelen. Zij beschikken over de kennis en jarenlange ervaring om het complexe importproces te vereenvoudigen.

Importeren auto: Enkele feiten

  • De import van (nieuwe) auto’s blijft al enkele jaren toenemen, mede doordat het aanbod in Nederland afneemt en de vraag alsmaar groter wordt.
  • Duitsland is de grootste leverancier van geïmporteerde auto’s aan Nederland
  • Een importauto is in de basis net zo goed als een Nederlandse auto

Welke kosten komen er kijken bij een auto importeren?

Ongeacht het land van waaruit je de auto importeert, zijn er altijd een handjevol vaste kosten die je kunt verwachten. Wij zetten deze onderstaand voor jou op een rijtje:

De aankoopprijs van de auto

Uiteraard betaal je de aanschafprijs van de auto die je wilt importeren. Hierbij raden we aan om nooit direct akkoord te gaan met de vraagprijs uit de advertentie. Dit komt doordat er in de meeste gevallen nog ruimte is om te onderhandelen. Daarnaast dien je rekening te houden met de invoerrechten wanneer je buiten de EU koopt, die lager zullen zijn naarmate de aanschafprijs daalt. En dat scheelt natuurlijk ook!

BPM

Ongeacht het land waar je de auto koopt, de BPM zul je hoe dan ook moeten betalen. De Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) is een heffing die in Nederland wordt geheven bij de aanschaf van een personenauto of motorvoertuig. Deze wordt in de basis berekend over de gecombineerde CO2 uitstoot en kan op verschillende wijzes worden afgeschreven op de leeftijd, marktwaarde of taxatiewaarde van de auto. Het is cruciaal om de BPM correct te berekenen en goed te kunnen onderbouwen, aangezien je maar één keer een BPM-aangifte kunt indienen. Een vergissing in de berekening kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben, waardoor je te veel BPM betaalt.

Transportkosten

Transportkosten voor het importeren van een auto kunnen sterk variëren en worden beïnvloed door diverse factoren. De afstand tussen het land van herkomst en Nederland, het gekozen transportmiddel, de invoerrechten en aanvullende kosten spelen allemaal een rol. Je kunt de auto importeren middels een vrachtschip, maar je kunt ook overwegen om de auto zelf op te halen in het land van herkomst. Afhankelijk van jouw voorkeur zullen de kosten hiervoor aanzienlijk verschillen.

Kosten voor de RDW keuring

Het importeren van een auto is de eerste stap. Vervolgens is het zaak om een Nederlands kenteken te verkrijgen. Hiervoor dien je altijd een afspraak te maken bij het RDW, om de auto volledig te laten keuren. De kosten voor de RDW keuring kunnen variëren, afhankelijk van het land waar je de auto aanschaft. Koop je buiten de EU, dan ben je duurder uit dan wanneer je een auto koopt binnen de EU. Het is raadzaam om vooraf de tarieven en vereisten te raadplegen.

En wat als ik een auto importeer van buiten de EU?

Wanneer je van plan bent om een auto te importeren van buiten de EU, komt er een serie aan andere kosten om de hoek kijken. De bijkomende kosten voor de aanschaf buiten de EU zijn:

BTW

Wanneer je een auto importeert vanuit een ander EU land, krijg je waarschijnlijk niet te maken met de Nederlandse BTW-tarieven. Toch bestaat er een uitzondering op deze regeling. Als je een auto aanschaft die jonger is dan 6 maanden of minder dan 6000 km op de teller heeft staan, kan de belastingdienst de auto zien als een nieuwe aanschaf

Voor de aanschaf van een importauto van buiten de EU betaal je altijd 21% BTW over de aankoopprijs, invoerrechten en de bijkomende transportkosten. Alleen wanneer de auto ouder is dan 30 jaar zakt het BTW-tarief naar 6%.

Het verschepen van de auto

Wanneer je een auto aanschaft vanuit een ander continent, ontkom je er niet aan om de auto te verschepen. De verzendkosten hiervoor variëren sterk, afhankelijk van de locatie van de auto, het formaat en de verzendmethode. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen Roll on-Roll off of verzending in een container.

Het verschepen volgens de Roll on – Roll off methode is met name voor de voertuigen die groter zijn dan de container. Denk bijvoorbeeld aan een camper of caravan.

Invoerrechten betalen

Bij het invoeren van de auto in Nederland zijn invoerrechten verschuldigd. Voor een auto jonger dan 30 jaar bedraagt dit 10% van de aankoopwaarde plus transportkosten. Voor een auto ouder dan 30 jaar geldt geen invoerrechten, maar alleen de 6% btw.

Samengevat, wat zijn de kosten voor een auto importeren?

  • De aanschafprijs
  • BPM
  • Transportkosten
  • Kosten RDW keuring

En wanneer je buiten de EU koopt:

  • BTW
  • Het verschepen
  • Invoerrechten

Kosten auto importeren: Meer informatie

Bij GIJS staat transparantie en maximale zekerheid centraal. Wij begrijpen dat een auto importeren uit Duitsland een complexe handeling kan zijn waarbij duidelijkheid en openheid van groot belang zijn. Indien je meer informatie wilt over de kosten van een auto importeren, de technische en juridische handelingen die hierbij om de hoek komen kijken, of als je specifieke vragen heeft over het importproces, staan wij klaar om je uitgebreid te informeren.

Neem gerust contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen begeleiden bij elke stap van het importeren van jouw droomauto.

Geplaatst in Auto import