Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands camper?
Wanneer je een nieuwe camper koopt, krijg je vaak de zekerheid van garanties en een voertuig dat in topconditie verkeert. Bij het aanschaffen van een tweedehands camper is dat anders. Hier is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan verschillende aspecten. Je wilt immers niet te maken krijgen met torenhoge onderhoudskosten of onverwachte reparaties direct na de aankoop.
In deze blog vertellen we je graag waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands camper. We benoemen onder meer enkele cruciale aandachtspunten zoals de technische staat van het voertuig, de onderhoudshistorie en het controleren op verborgen gebreken.
Waarom koop je een tweedehands camper?
Een tweedehands camper is interessant omdat de aanschafprijs vaak een stuk lager ligt dan bij een nieuw exemplaar. Zo profiteer je al snel van de voordelen van het camperleven. Ook heb je vaak meer keuze tussen campers die voldoen aan het kostenplaatje dat je ervoor over hebt. Bovendien is een tweedehands camper vaak al voorzien van handige accessoires en aanpassingen, zoals een luifel of fietsenrek, waardoor je ook op die kosten kan besparen. De voordelen zijn dan ook groot.
Waar moet je op letten bij aankoop tweedehands camper: 7 tips
Een tweedehands camper kopen vergt de nodige voorbereidingen, om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare en goede aankoop doet. We noemen zeven belangrijke tips om in gedachten te houden:
1 – Wat voor camper wil je?
Met een ruim assortiment aan campers is het belangrijk om eerst te bepalen wat voor type camper het beste bij jouw wensen en reisplannen past. Stel jezelf dan ook de vraag wat je nu eigenlijk in de camper wilt zien:
- Wat is het budget dat je beschikbaar hebt: Dit bepaalt in grote mate welk type en welke leeftijd van de camper binnen je bereik ligt. Bepaal vooraf je maximale uitgave en houd rekening met eventuele bijkomende kosten zoals verzekeringen en onderhoud.
- De indeling van de camper: Denk na over hoeveel slaapplaatsen en zitplaatsen je nodig hebt en of je voorkeur hebt voor een specifieke indeling zoals een vast bed of een ombouwbare zithoek.
- Het formaat van de camper: Kies het formaat op basis van je rijervaring en de plekken waar je naartoe wilt reizen. Grotere campers bieden meer comfort en ruimte, maar kunnen moeilijker te besturen zijn en vereisen vaak een speciaal rijbewijs.
- Het niveau van het comfort: Beslis hoeveel luxe je wilt. Denk aan de kwaliteit van het interieur, de aanwezigheid van een airconditioning of de aanwezigheid van een douche.
2 – Wat is de onderhoudsstatus van de camper?
Je wilt natuurlijk niet dat je voor onaangename verrassingen komt te staan na de aankoop van je camper. Vraag dan ook naar het onderhoudsboekje en controleer of de camper regelmatig is onderhouden. Zo kun je zien welke werkzaamheden zijn uitgevoerd en of eventuele problemen tijdig zijn aangepakt.
3 – Met hoeveel personen ga je op reis?
Een vraag die menig camperbezitter vergeet te stellen: Met hoeveel mensen ga je gebruik maken van de camper? Het is een belangrijke vraag omdat het invloed heeft op de indeling, het aantal slaapplaatsen en de beschikbare zitruimte in de camper. Wanneer je met meer personen reist, moet je zorgen dat er voldoende slaapplaatsen zijn en dat er voldoende ruimte is om samen te kunnen genieten.
4 – Controleer op de aanwezigheid van vocht
Vocht in de camper is een van de grootste problemen waar je bij een tweedehands camper op moet letten. Door een te hoog vochtpercentage kan er op den duur schimmel ontstaan, krijgt je te maken met vervelende schades en kunnen er zelfs isolatieproblemen komen. En wat dacht je van de muffe geur van schimmel en vocht, die de reiservaring behoorlijk kan verpesten.
5 – Houd rekening met bijkomende kosten
De aanschafprijs van een camper is één. Maar er komen ook nog andere kosten bij kijken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, wegenbelasting en de jaarlijkse onderhoudsbeurten die de camper nodig heeft om in goede staat te blijven. Bij het bepalen van het budget dat je hebt is het goed om deze kosten ook mee te nemen, zodat je een realistisch beeld hebt van de totale uitgaven.
6 – Vergeet het interieur niet te controleren
Stoffig meubilair vol vlekken is het laatste dat je in de camper wilt terugzien. Zorg er dan ook voor dat je het interieur van het voertuig ook goed beoordeeld. Controleer de staat van de bekleding, check de slijtage van de vloer en let op eventuele geuren. Vervolgens is het ook aan te raden om de keuken
7 – Maak een proefrit
Uiteindelijk is een camper ook een voertuig waar je kilometerslange reizen in wilt maken. Een proefrit is cruciaal om te beoordelen hoe de camper rijdt en of er technische problemen zijn. Let tijdens de proefrit op het comfort tijdens het rijden, of de remmen functioneren en of er geen vreemde geluiden te horen zijn. Een goede proefrit geeft je vertrouwen in de betrouwbaarheid en het rijgemak van de camper voordat je een definitieve beslissing neemt.
Meer weten over het importeren van een camper?
Dankzij bovenstaande tips heb je een solide basis om een weloverwogen beslissing te nemen bij de aankoop van een tweedehands camper. Wanneer je deze wilt laten importeren, zijn er nog meer belangrijke stappen die aandacht verdienen. Want hoe wordt het voertuig naar Nederland geïmporteerd? En wat zijn de kosten die hierbij komen kijken?
Bij GIJS Auto Import staan we voor je klaar om dergelijke vragen beantwoord te krijgen. Wij zorgen graag voor een vlekkeloos importproces om jouw gewenste camper