RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

auto importeren

Waarom een auto importeren?

Geplaatst op

18 januari 2024

Het importeren van auto’s wint de laatste jaren enorm veel aan populariteit. En dat heeft verschillende redenen. Zo is de aanschafprijs van een auto in landen als Duitsland over het algemeen lager dan in Nederland. Daarnaast is het aanbod vaak vele malen groter, waardoor je meer keuze hebt uit verschillende modellen, uitvoeringen en jaargangen. Hierdoor kun je precies de auto vinden die aan al je wensen en eisen voldoet. 

In deze blog gaan we dieper in op de voordelen die bovenstaand zijn benoemd zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij de keuze voor een importauto. 

Een auto importeren is vaak voordeliger 

Voor veel mensen heeft de voornaamste reden voor het importeren van een auto te maken met de aanschafprijs. Auto’s in landen als Duitsland zijn over het algemeen in aanschafwaarde al voordeliger dan een auto in Nederland. Daarnaast is het mogelijk om dankzij kortingen te besparen op de BPM en ook is er voordeel te behalen op de BTW. 

Lagere aanschafkosten: 

De aanschafkosten voor een auto in het buitenland zijn vaak voordeliger en dit is voor veel mensen dan ook een primaire reden om buiten de landsgrenzen te kijken. Dit prijsverschil kan al snel een aanzienlijk verschil zijn, vooral bij luxere modellen of auto’s met veel opties.

BPM-korting: 

Bij het importeren van een auto uit Duitsland is het berekenen van BPM een must.
Hoewel de Belastingdienst een standaard berekeningswijze voorstaat, hanteren wij bij GIJS Auto Import een methode die jou het meeste voordeel biedt. Onze ervaring zorgt ervoor dat je BPM-kosten minimaal zijn, met een gedetailleerd aangifterapport vanaf €80,-. Dit levert je een aanzienlijke besparing op. Negeer dan ook de standaard online calculators; wij baseren onze BPM-aangifte op de echte waarde van de auto, niet slechts de cataloguswaarde. Een voorberekening is gratis!

Voordeel op te betalen BTW: 

Koop je een tweedehands auto in Europa die je wilt importeren? Dan hoef je meestal geen BTW te betalen in Nederland, mits de BTW al is afgedragen in het land van oorsprong. Dit kan bij import uit bijvoorbeeld Duitsland al een besparing van 2% opleveren.

Let wel: Voor auto’s jonger dan 6.000 km en 6 maanden gelden echter andere regels en moet je wel Nederlandse BTW afdragen. 

Groter aanbod aan auto’s bij het importeren

De Nederlandse automarkt is erg klein wanneer je deze vergelijkt met landen als Duitsland. Bij onze oosterburen is het aanbod aan auto’s aanzienlijk groter, waardoor je als koper toegang hebt tot een veelzijdiger en uitgebreider assortiment. Dit omvat niet alleen een breder scala aan modellen, merken en uitvoeringen, maar ook auto’s met specifieke kenmerken of extra opties die in Nederland minder vaak voorkomen. 

Dit grotere aanbod vergroot de kans om precies die auto te vinden die aan al je persoonlijke voorkeuren en eisen voldoet, wat het importeren van een auto uit een land als Duitsland een aantrekkelijke optie maakt.

“Ontdek de voordelen van het importeren van een auto: meer keuze, betere prijzen en de auto die écht bij jou past.”

Importeren van auto’s: Ontzettend populair

Het importeren van auto’s is ontzettend populair in Nederland. In de onderstaande tabel zie je het aantal geïmporteerde auto’s per jaar keer de leeftijd van het voertuig. 

LeeftijdJonger dan 5 jaar (x 1 000)5 tot 10 jaar (x 1 000)10 tot 15 jaar (x 1 000)15 tot 20 jaar (x 1 000)20 jaar of ouder (x 1 000)
2019113,38563,99230,6259,0616,818
2020121,53068,66032,1009,0916,821
2021158,18578,38838,10910,5568,294
2022142,83260,67628,3819,3057,806
Bron: CBS, RDW

Meer weten over het importeren van een auto? 

De redenen waarom een auto importeren de juiste keuze voor jou kan zijn, moge duidelijk zijn. Wij raden aan om vooraf goed onderzoek te doen alvorens je beslist om een auto aan te schaffen. Bezoek betrouwbare Duitse autosites, check de onderhoudshistorie, verifieer de kilometerstand, en bereken de BPM met een efficiënte tool. Deze kun je hier vinden. 

Uiteraard kunnen wij bij GIJS Auto Import je hierbij helpen. Wij staan voor je klaar bij de zoektocht naar jouw droomauto. 

Geplaatst in Auto import