RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Wat is de RDW

Wat is de RDW?

Geplaatst op

21 maart 2024

Wanneer je al eens een auto hebt gekocht, of momenteel actief op zoek bent naar een nieuwe woning, heb je ongetwijfeld gehoord van de RDW. De Rijksdienst voor het Wegverkeer, beter bekend als de RDW, is een essentiële organisatie binnen Nederland die verantwoordelijk is voor het toezicht houden op en het registreren van voertuigen en rijbewijzen.

Maar wat doet de RDW precies en waarom is het belangrijk voor autobezitters en bestuurders? In deze blog gaan we dieper in op de rol en taken van de RDW en leggen we uit waarom hun werk een cruciale rol speelt in het Nederlandse wegverkeer.

Wat doet de RDW?

De RDW, oftewel de Rijksdienst voor het Wegverkeer, is verantwoordelijk voor verschillende belangrijke taken binnen de mobiliteitssector in Nederland. Enkele van de belangrijkste functies van de RDW zijn:

  1. Voertuigregistratie: De RDW registreert en beheert alle voertuigen die in Nederland worden gebruikt. Dit omvat het verstrekken van kentekenbewijzen en het bijhouden van informatie over de voertuigeigenaren en de technische gegevens van de voertuigen.
  2. Toelating en keuring: De RDW beoordeelt en keurt voertuigen voor toelating tot de Nederlandse wegen. Dit omvat onder andere het uitvoeren van technische keuringen en het verstrekken van goedkeuringen voor nieuwe voertuigen en voertuigonderdelen.
  3. Handhaving van wet- en regelgeving: De RDW houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving met betrekking tot voertuigen en rijbewijzen. Dit omvat het controleren van de verkeersveiligheid, de milieuprestaties en de technische staat van voertuigen.
  4. Informatieverstrekking: De RDW biedt informatie en diensten aan autobezitters, autobedrijven en andere belanghebbenden. Dit omvat het verstrekken van informatie over voertuigregistratie, kentekenbewijzen, technische specificaties en keuringsresultaten.

Kentekenregistraties door het RDW

De RDW voert met name de kentekenregistraties uit en houdt een gedetailleerde database bij van alle geregistreerde voertuigen in Nederland. Deze registraties omvatten niet alleen basisinformatie zoals het merk, model en type voertuig, maar ook technische details, zoals het gewicht, de motorinhoud en de CO2-uitstoot. Daarnaast houdt de RDW ook bij wanneer een voertuig voor het eerst op de weg is toegelaten, of het een importvoertuig betreft, en eventuele wijzigingen in de voertuigstatus, zoals schorsing of export.

Ook biedt de RDW een betrouwbare online kentekencheck aan, waar autobezitters en potentiële kopers gedetailleerde informatie kunnen verkrijgen over een specifiek voertuig.

Hoe werkt de RDW-keuring bij import?

Bij het importeren van een voertuig naar Nederland moet dit voertuig worden gekeurd door de RDW voordat het op de Nederlandse wegen mag worden gebruikt. De RDW-keuring bij import is bedoeld om te controleren of het geïmporteerde voertuig voldoet aan de geldende technische en veiligheidseisen in Nederland. De keuring bij import omvat verschillende aspecten, waaronder:

  1. Technische controle: Tijdens de keuring wordt het voertuig gecontroleerd op technische aspecten zoals remmen, verlichting, banden, stuurinrichting en carrosserie. Eventuele gebreken die de verkeersveiligheid kunnen beïnvloeden, moeten worden verholpen voordat het voertuig wordt goedgekeurd.
  2. Identificatie: De RDW controleert of het voertuig overeenkomt met de bijbehorende documenten, zoals het buitenlandse kentekenbewijs en het voertuigidentificatienummer (VIN). Dit helpt bij het vaststellen van de juiste identiteit en geschiedenis van het voertuig.
  3. Milieuaspecten: De keuring omvat ook een controle op milieuprestaties, zoals de uitstoot van schadelijke stoffen. Voertuigen moeten voldoen aan de geldende milieunormen om in aanmerking te komen voor goedkeuring.

Meer weten over de RDW?

Ben je benieuwd wat de RDW allemaal doet en hoe hun werkzaamheden invloed hebben op het Nederlandse wegverkeer? Via de website van het RDW kun je uitgebreide informatie vinden over hun taken, diensten en actuele ontwikkelingen.

Uiteraard kunnen we je bij GIJS ook meer vertellen over de RDW en welke handelingen er bij het RDW nodig zijn om ervoor te zorgen dat jij met plezier in je nieuwe importauto kunt rijden.

Geplaatst in Auto import