RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

auto invoeren

Wat kost een auto invoeren?

Geplaatst op

25 september 2024

Wat kost een auto invoeren?

Een auto invoeren kan een interessante keuze zijn wanneer je een auto zoekt die mogelijk niet beschikbaar is in Nederland of wanneer je op zoek bent naar een specifiek model tegen een betere prijs. Toch is het belangrijk dat je weet wat het je gaat kosten om die gewenste auto naar Nederland te halen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende kosten die komen kijken bij het invoeren van een auto. 

 

Een auto invoeren: Wat komt daarbij kijken? 

Naast het kiezen van een auto en het regelen van de aankoop, komen er verschillende belangrijke stappen kijken bij het invoeren van een voertuig. De auto moet immers naar Nederland komen en dat vraagt om de nodige juridische stappen. 

 

Nadat je de aankoop met de autoverkoper in het buitenland heeft afgerond, is het zaak dat de auto wordt geïmporteerd. Daar komt meer bij kijken dan je wellicht denkt. Zo moet de auto worden gekeurd bij het RDW, moet het transport naar Nederland worden verzorgd en dien je de BPM-aangifte in bij de Belastingdienst. Vervolgens zul je nog een Nederlands kenteken moeten aanvragen. 

 

Welke kosten voor een auto invoeren zijn er? 

De bovenstaand genoemde handelingen zijn niet allemaal kosteloos. Je zult onder meer te maken krijgen met de volgende kostenposten:  

1 – Aanschafprijs

Uiteraard is de aanschafprijs van de auto een belangrijke kostenpost bij het invoeren, aangezien deze de basis vormt voor de berekening van eventuele invoerrechten en belastingen. Daarnaast kan de hoogte van de aanschafprijs invloed hebben op bijkomende kosten, zoals de BTW, BPM en verzekeringspremies. 

 

2 – Transportkosten

Om de auto in Nederland te krijgen zul je ook te maken krijgen met transportkosten. De hoogte van deze kosten varieert afhankelijk van het transportmiddel en de afstand van het vertrekpunt naar Nederland. Gemiddeld genomen kun je rekenen op kosten die variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

 

3 – BPM-kosten

Bij de aankoop van een importauto krijg je hoe dan ook te maken met BPM. De BPM is een belasting die je betaalt bij de registratie van een voertuig in Nederland. De hoogte van de BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto, de leeftijd van het voertuig en de oorspronkelijke catalogusprijs.

 

4 – Kosten voor de RDW-keuring

Je auto zal ook moeten worden gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) om toegelaten te worden op de Nederlandse wegen. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of het voertuig voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen en milieunormen.

 

5 – Kosten voor de aanvraag van een kenteken

Als de auto voldoet aan alle keurings- en registratie-eisen, kun je een Nederlands kenteken aanvragen. De kosten voor deze aanvraag bestaan uit de afgifte van het kentekenbewijs en de kentekenplaten zelf. 

 

Meer weten over de kosten van een auto importeren? 

Wil je de kosten overzichtelijk in kaart brengen en precies weten waar je aan toe bent? Dan is het verstandig om alle uitgaven op een rij te zetten. Onze specialisten helpen je daar graag bij en vertellen je meer over de verschillende handelingen die nodig zijn om de gewenste auto naar Nederland te krijgen. 

 

Neem dan ook geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen. We voorzien je graag van deskundig advies, geven onze eerlijke mening en informeren je volledig over alles wat je kunt verwachten. Wel zo prettig.  

Geplaatst in Blog, Auto import