RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Zes punten waar je op moet letten bij auto kopen

Geplaatst op

7 januari 2018

Ga je binnenkort een andere auto kopen? Je zit al gauw toch een paar jaar aan je auto vast en wilt geen verkeerde keuze maken. GIJS Automotive helpt je graag met het maken van de beste beslissing en zet zes belangrijke zaken voor je op een rij. Zo kom je goed beslagen ten ijs en heb je het meeste plezier van je nieuwe auto.

Maak een wensenlijst:

Bedenk goed waar de auto voor gebruikt gaat worden. Dat helpt bij het maken van je persoonlijke wensenlijst. Den dan aan de volgende dingen:

  1. Autokosten

Een auto kopen en rijden brengt natuurlijk kosten met zich mee. Zoals wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof of een parkeerplaats. En natuurlijk de verplichte autoverzekering. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de premie wordt. Ook de grootte van de auto bepaalt hoeveel premie je betaalt. Zet eerst deze kosten op een rij en maak daarna je definitieve keuze. Zo zie je ook of je de auto die je op het oog hebt, echt kunt en wilt betalen.

  1. Milieu en energielabel

Overweeg je een schone en zuinige auto om bij te dragen aan een beter milieu? Een schone auto stoot weinig schadelijke stoffen uit, zoals CO2. Dat scheelt aanzienlijk in de BPM. En een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. Hoe schoon en zuinig een auto is, staat op het energielabel. Dat vertelt je onder andere:

  • wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch);
  • hoeveel brandstof de auto verbruikt;
  • de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig);
  • de CO2-uitstoot in gram per kilometer.
  1. Brandstof

Op welke brandstofsoort je auto moet rijden, ligt eraan hoe zuinig en schoon je auto moet zijn (zie hierboven). Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto, maar is voor langere afstanden misschien minder handig. Want de accu moet je om de zoveel tijd opladen.

 

Kies je voor een niet-elektrische auto? Dan kun je uit verschillende brandstoffen kiezen. De benzine, diesel en LPG zijn de meest bekende. Maar hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:

  • De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
  • Voor een benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu.
  • De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar is uiteindelijk wel goedkoper dan een auto op diesel of benzine.
  • LPG is minder schadelijker voor het milieu dan benzine of diesel.
  • Rijd je regelmatig met een caravan? Dan is een dieselmotor interessant. Die heeft namelijk meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.

Wil je graag de voordelen van een elektrische auto, maar net zo ver kunnen rijden als met benzine, diesel of LPG? Dan is de hybride auto een oplossing. Die heeft een elektromotor én een motor op brandstof. Let wel op: de overheid heeft besloten deze auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te behandelen, waardoor de belastingvoordelen kleiner zijn. Want uiteindelijk rijden deze auto’s maar een beperkt aantal kilometers elektrisch.

  1. Veiligheidsvoorzieningen

Nieuwe auto’s hebben verschillende veiligheidsmaatregelen. Vraag naar de standaarduitrusting van de uitvoering die je hebt gekozen. Ook kun je zelf, tijdens de proefrit, letten op:

  • airbags
  • anti-whiplash hoofdsteunen
  • kreukelzones
  • aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole)
  • het zicht
  • stuurbekrachtiging
  • ergonomische zitpositie

 

  1. Ruimte en zitplaatsen

Zit je meestal alleen in de auto of met z’n tweeën? Dan kan een tweedeurscoupé al geschikt zijn. Wil je meer mensen of veel bagage kunnen vervoeren? Kijk dan naar een vierdeurs sedan, een stationwagen of zelfs een MPV.

  1. Nieuw of gebruikt

Een nieuwe auto is natuurlijk erg fijn. Je bent de allereerste bezitter en kunt hem helemaal naar wens samenstellen. De geur van een nieuwe auto is een waar genot voor de echte liefhebber. Het probleem is natuurlijk dat een nieuwe auto erg duur is. De afschrijving is ook hoog en wanneer je met een nieuwe de showroom uitrijdt is ie al snel 20% afgeschreven. Veel mensen kopen een gebruikte. Het importeren van auto’s is zeer populair. Met import betaal je minder geld en hebt de keuze uit veel meer mooie modellen. Wanneer je geïnteresseerd bent kunnen wij je er alles over vertellen.

Wensenlijstje afgevinkt? Maak een proefrit!

Heb je een beter beeld van je wensen? Ga dan uitgebreid proefrijden. Want een nieuwe auto is een flinke aankoop, waarschijnlijk een van de grotere in je leven. Neem rustig de tijd en laat je goed informeren.

Geplaatst in Geen categorie