Particulieren en bedrijven

RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Elektrisch of hybride

Wat is de slimste keuze: elektrisch of hybride?

Geplaatst op

21/03/2025

Dat elektrisch rijden inmiddels ingeburgerd is, is wel duidelijk. De verplichting om 100% elektrisch te rijden, is er nog niet maar CO2 vriendelijke auto’s zijn reuze populair. 

Vanaf 2030 willen ze alle nieuw verkochte auto’s in Nederland emissievrij laten zijn, en de plannen voor Europa liggen op vijf jaar, dan kun je ook in de rest van Europa geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer kopen. 

Maar pas vanaf 2050 mogen er helemaal geen volledige benzine- en dieselauto’s meer de weg op. Dat duurt dus nog even, wat niet wegneemt dat je ook nu al kunt overstappen. 

En waar kies je dan voor: elektrisch of hybride? In deze blog laten we de voor- en nadelen van beide keuzes zien.

Verschil tussen elektrisch en hybride rijden

Voordat we naar de verschillen kijken, pakken we eerst de definitie erbij. Het spreekt redelijk voor zich, maar om misverstanden te voorkomen is het wel handig om te weten wat elektrisch en hybride rijden inhoudt. In een elektrische auto rijd je 100% op stroom. Je laadt de auto op en als deze (bijna) leeg is, koppel je hem aan de lader. Een hybride auto rijdt deels elektrisch en deels op benzine / diesel. Dat komt omdat er twee motoren in dit type auto zitten: een elektrische en een verbrandingsmotor.

Per hybride model zijn er wel wat verschillen, maar over het algemeen is het zo dat de verbrandingsmotor gebruikt wordt om te accelereren en bijvoorbeeld bij heuvels of bruggen. De elektrische motor is er voor momenten dat er zuinig wordt gereden. Een volledig of mild hybride auto laadt zichzelf tijdens het rijden op. Dat doen ze zodra je vaart mindert. De energie van het remmen wordt in de accu’s opgeslagen, je gebruikt de elektriciteit weer bij het optrekken.

Je hoeft hier trouwens zelf niks voor te doen. De auto schakelt namelijk automatisch tussen de elektromotor en de verbrandingsmotor. Het doel van een hybride auto is om altijd de beste en zuinigste prestatie te leveren, terwijl er zo min mogelijk CO2 wordt uitgestoten.

Verschil tussen elektrisch en hybride rijden

Soorten hybride auto’s

We gaan bijna naar de voor- en nadelen van beide auto’s. Maar voordat het zover is, is het goed om uit te leggen dat er verschillende soorten hybride auto’s zijn. We lichten ze hieronder kort toe.

Full hybride

Bij dit type hybride auto kunnen de verbrandings- en elektromotor afzonderlijk van elkaar en samen worden gebruikt. De accu wordt automatisch opgeladen tijdens het remmen of vertragen, zoals we eerder al beschreven. 

Mild hybride

Bij een mild hybride auto ondersteunen de twee motoren elkaar en kunnen ze niet afzonderlijk worden gebruikt. Concreet betekent dit dat de verbrandingsmotor altijd ter ondersteuning draait. Een overeenkomst met de full hybride auto is dat de accu automatisch wordt opgeladen tijdens het remmen of vertragen.

Plug-in hybride

De naam zegt het al, de plug-in hybride auto laad je op aan een laadpaal of laadstation. In dit type rijd je een bepaalde afstand, vaak zo’n 80 kilometer, voordat de accu leeg is. Vervolgens schakel je over op de verbrandingsmotor. De plug-in hybride heeft een grotere batterij en elektromotor dan een full en half hybride auto. Een keerzijde is dat de plug-in hybride in een hogere prijsklasse zit.

Elektrisch of hybride: de voor- en nadelen

Nu je alles over een hybride auto weet, is het tijd voor de hamvraag: wat is beter, elektrisch of hybride? Ze hebben allebei hun voor- en nadelen, die we hieronder gaan bespreken. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou de juiste keuze is: elektrisch of hybride.

Voordelen elektrisch rijden

Het belangrijkste voordeel van elektrisch rijden is dat het goedkoper en milieuvriendelijker is dan hybride rijden. Het prijsverschil zit hem in het feit dat stroom minder kost dan benzine. Ook al heb je voor een hybride auto minder brandstof nodig dan voor een auto met enkel een verbrandingsmotor, je moet nog steeds gaan tanken.

De uitstoot is minder dan bij hybride auto’s. Een ander pluspunt (voor de meeste bestuurders) is dat elektrische auto’s altijd een automaat zijn.

Voordelen:

·        Lagere kosten per km, zeker wanneer je zonnepanelen hebt

·        Weinig onderhoud 

·        Minder CO2 uitstoot op papier dan een hybride auto

·        Altijd een automaat

·        Snelle acceleratie

·        Stil

De voor- en nadelen

Nadelen elektrisch rijden

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan de aanschaf van een elektrische auto. Zo zijn de auto’s duurder dan hybride modellen. Dat komt door de elektromotor, in een volledig elektrische auto moet de motor meer leveren. En dat kost nu eenmaal geld.

De actieradius en oplaadmogelijkheden kunnen eveneens een nadeel zijn. Gemiddeld rijd je met een volledig opgeladen elektrische auto ongeveer de helft van de afstand die een volle hybride auto haalt. Het opladen kan thuis, op voorwaarde dat je een eigen laadpaal hebt. Laadstations kunnen uiteraard ook, maar dit is wat duurder dan thuis laden.

Nadelen:

·        Aanschaf is duurder

·        Hoge afschrijving bij de grotere modellen

·        Kleinere actieradius

·        Mogelijk beperkte laadmogelijkheden

Voordelen hybride rijden

Dan het hybride rijden. Deze auto’s hebben op het vlak van milieu diverse voordelen ten opzichte van traditionele auto’s. De uitstoot is een stuk lager en je kunt fors op je brandstofkosten besparen. In vergelijking met een elektrische auto ben je duurder uit en rijd je minder milieuvriendelijk, maar de winst ten opzichte van een auto met een traditionele verbrandingsmotor is fors.

Een groot voordeel is dat je zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor hebt. Dat betekent dat je een stuk verder kunt rijden dan met een volledig elektrische auto. Net als bij de elektrische variant zijn ook de meeste hybride auto’s automaat.

Voordelen:

·        Zuiniger en milieuvriendelijker dan traditionele auto

·        Langere actieradius

·        waardevast

·        Goedkoper in aanschaf dan de meeste elektrische auto’s

Nadelen hybride auto

De nadelen hebben we eigenlijk al genoemd. Een hybride auto blijft minder zuinig dan een elektrische auto. Ook rijd je vaker op brandstof en ben je met het rijden wat duurder uit. Voor zowel een hybride als elektrische auto geldt dat je het onderhoud door een specialist moet laten uitvoeren.

Nadelen:

·        Minder zuinig dan een elektrische auto

·        Rijden is duurder dan in een elektrische auto

·        Minder milieuvriendelijk dan elektrisch rijden

Conclusie: wat is beter: elektrisch of hybride rijden?

Wat voor jou de beste optie is, hangt af van je voorkeuren. Vind je het geen probleem om een kleinere actieradius te hebben en ga je thuis een laadpaal aanleggen? Dan is een elektrische auto waarschijnlijk de beste keuze.

Wil je een auto met een ‘normale actieradius’, die ook nog eens iets goedkoper is in de aanschaf? Dan staat er binnenkort een hybride auto voor je deur.