RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Voordelig een auto uit Duitsland importeren

Voordelig een auto uit Duitsland importeren?

Geplaatst op

4 januari 2024

Ben je van plan om een auto te laten importeren om voordeliger uit te zijn? Dan is het importeren uit buurland Duitsland een uitstekende keuze. Met een breed scala aan beschikbare auto’s, vaak luxueuzer uitgerust en tegen aantrekkelijkere prijzen dan in Nederland, biedt Duitsland unieke kansen voor jou als autokoper. In deze blog bespreken we de voordelen, de essentiële stappen en de belangrijkste overwegingen bij het importeren van een auto uit Duitsland.

Waarom uit Duitsland een auto laten importeren? 

Er zijn diverse redenen waarom Nederlandse autokopers in Duitsland op zoek gaan naar een nieuwe auto. Zo is algemeen bekend dat de aanschafprijs van een auto in Duitsland over het algemeen lager ligt dan in Nederland. 

Dit komt doordat je bij de aankoop van een gebruikte auto in Duitsland gebruik kunt maken van  korting op de BPM-belasting, wat soms wel duizenden euro’s kan schelen. Dit maakt het importeren van een auto uit Duitsland dan ook een aantrekkelijke optie voor veel Nederlandse autokopers. Daarnaast is het aanbod aan keuze vele malen groter en is de kans op het vinden van je droomauto dus ook gemakkelijker. 

Omdat Duitsland bekendstaat als hét autoland van Europa, kan het niet anders dan dat je hier de auto vindt die je zoekt. En dat ook nog eens voor scherpere aanschafkosten. Een win-win situatie, wat ons betreft.

Importeren van auto’s: Ontzettend populair

Het importeren van auto’s is ontzettend populair in Nederland. In de onderstaande tabel zie je het aantal geïmporteerde auto’s per jaar keer de leeftijd van het voertuig. 

LeeftijdJonger dan 5 jaar (x 1 000)5 tot 10 jaar (x 1 000)10 tot 15 jaar (x 1 000)15 tot 20 jaar (x 1 000)20 jaar of ouder (x 1 000)
2019113,38563,99230,6259,0616,818
2020121,53068,66032,1009,0916,821
2021158,18578,38838,10910,5568,294
2022142,83260,67628,3819,3057,806
Bron: CBS, RDW

Hoe vind je de geschikte auto in Duitsland?

Er is een ruime keuze aan auto’s te vinden in Duitsland. Zo zijn er bijna anderhalf miljoen auto’s op het internet te verkrijgen. Maar het is belangrijk dat je weet waar je moet zoeken. We raden je aan om gebruik te maken van gespecialiseerde Duitse autosites en -platforms. Websites zoals Mobile.de en Autoscout24.de zijn de meest populaire websites voor Duitse auto’s. 

Daarnaast heel specifiek zoeken naar jouw droomauto door specifieke filters toe te passen die aansluiten bij jouw wensen, zoals het merk, model, bouwjaar, kilometerstand en de prijsklasse. Zo kun je je zoekopdracht beperken tot alleen dealers of verkopers met goede beoordelingen, om zo de betrouwbaarheid te waarborgen. Maar ook met particuliere aanbieders hebben we hele goede ervaringen. Vergeet zeker niet de details van de advertentie grondig door te nemen en, indien mogelijk, een onafhankelijke keuring te laten uitvoeren voordat je tot aankoop overgaat.

“Ontdek hoe je slim en voordelig jouw droomauto uit Duitsland importeert.”

Wees voordeliger uit door je BPM te laten berekenen

Wanneer je een auto uit Duitsland importeert, ben je verplicht om BPM te bepalen. Een mogelijkheid kan zijn om de BPM te berekenen via de Belastingdienst. Zij zijn ervan overtuigd dat er slechts één manier is om BPM te berekenen. Niets is echter minder waar. Bij GIJS Auto Import berekenen wij de BPM op een manier die voor jou het voordeligst is. 

Dankzij onze jarenlange ervaring zorgen we ervoor dat je zo weinig mogelijk BPM betaalt.
Vanaf € 80,- leveren we een volledig ingevuld BPM-aangifte rapport met BPM garantie.
Dit bespaart al snel honderden of zelfs duizenden euro’s. Gebruik dan ook nooit de calculator op de site van de Belastingdienst of een andere standaard calculator. Wij kijken bij het maken van de BPM-aangifte naar de daadwerkelijke waarde van de auto, terwijl simpele calculators op het internet alleen kijken naar de cataloguswaarde.

Wat heb je verder nodig voor de import van een auto?

Om succesvol een auto uit Duitsland te importeren, is het essentieel om goed voorbereid te zijn.
De meeste klanten kiezen voor ons Premium pakket waarbij wij alles uit handen nemen. Maar wij adviseren graag wanneer je liever zelf op pad gaat.

Let op de volgende belangrijke zaken:

  • Zorg voor Exportkentekenplaten en een bijbehorend kentekenbewijs.
    Dit is noodzakelijk voor het legaal vervoeren van de auto vanuit bijv Duitsland. Of kies voor een pakket van GIJS Auto Import. Hierbij ontzorgen wij u op al deze zaken die bij het importeren van een auto komen kijken.  
  • Sluit een transportverzekering af. Dit biedt bescherming tijdens het vervoer van de auto naar Nederland.
  • Vraag een tijdelijke BPM ontheffing aan. Zo rij je zonder problemen de grens over tijdens eventuele controles zonder nare BPM naheffingen..
  • Bereid een complete BPM-aangifte voor, inclusief de benodigde onderbouwing. Dit is vereist voor de belastingdienst in Nederland.
  • Verzeker je ervan dat je een volledig Duits kentekenbewijs en voertuigbewijs hebt. Deze documenten zijn essentieel voor de registratie en import van de auto. Denk aan Deel 1 (Fahrzeugbrief), Deel 2 (Fahrzeugschein) en het CVO (COC)
Geplaatst in Auto import, BPM