RDW keuring binnen 2 werkdagen

Meer dan 20 jaar ervaring

Laagste BPM garantie

Particulieren en bedrijven

Welke Duitse autopapieren heb je nodig?

Welke Duitse autopapieren heb je nodig?

Geplaatst op

29 april 2024

Wanneer je van plan bent om een auto uit Duitsland te importeren zijn er verschillende Duitse autopapieren die essentieel zijn voor een succesvolle invoerprocedure in Nederland. Maar ook om ervoor te zorgen dat de auto snel jouw eigendom wordt, is het belangrijk dat je de beschikking krijgt over deze papieren. 

Maar welke autopapieren zijn er nu eigenlijk nodig? En wat vertellen ze over het voertuig? Dat vertellen we graag in deze blog. 

Wat zijn de belangrijkste Duitse autopapieren?

Voor het succesvol importeren van een auto, motor of camper uit Duitsland zijn verschillende Duitse papieren essentieel. Deze documenten vormen de basis voor een soepele invoerprocedure en zijn cruciaal voor het registratieproces in Nederland. Het Duitse kentekenbewijs, In Duitsland gesplitst in “Fahrzeugschein” (Zulassungsbescheinigung Teil I) en “Fahrzeugbrief” (Zulassungsbescheinigung Teil II), is bijvoorbeeld van vitaal belang omdat het informatie bevat over de technische specificaties en het eigendom van het voertuig. We gaan dieper in op beide documenten:

Zulassungsbescheinigung teil 1 (fahrzeugschein)

Het eerste deel van de zulassungsbescheinigung betreft het fahrzeugschein. Dit is een document waarin essentiële voertuiggegevens, zoals het chassisnummer, merk auto, type auto, motorvermogen en uitstoot zijn beschreven. Daarnaast bevat het Fahrzeugschein informatie over de technische specificaties van het voertuig, zoals het gewicht, de afmetingen en de toegestane maximumsnelheid. Dit document wordt dan ook beschouwd als een identiteitskaart voor de auto en wordt vaak om gevraagd bij een verkeerscontrole, de registratie en het verzekeren van het voertuig.

Zulassungsbescheinigung teil 2 (fahrzeugbrief)

Het tweede deel van de zulassungsbescheinigung noemt men in Duitsland een fahrzeugbrief. Het is het eigendomsbewijs van het voertuig. Op dit document van A4-formaat staan onder andere de gegevens van de tenaamstelling en een beknopte samenvatting van de technische gegevens, die ook in het eerste deel worden benoemd. Zo kun je op de brief zien hoeveel eigenaren de auto gehad heeft. Voor een optimaal importproces zijn beide documenten van cruciaal belang omdat ze samen een compleet beeld geven van de voertuighistorie, eigendomsgeschiedenis en technische specificaties.

Het Certificaat Van Overeenstemming

Het Certificaat van Overeenstemming (CvO), ook wel EWG- Übereinstimmingsbescheinigung of COC genoemd, is een ander belangrijk document dat nodig is voor het succesvol importeren van een voertuig uit Duitsland. Dit certificaat bevestigt dat het voertuig voldoet aan de technische vereisten en specificaties die gelden binnen de Europese Unie. Deze wordt uitgegeven door de fabrikant van het voertuig en kun je dan ook zien als het geboortebewijs.

Bij het importeren neemt het RDW belangrijke informatie over van het Certificaat van Overeenstemming (CvO) die mogelijk ontbreekt op de kentekenpapieren. Hierbij valt te denken aan gegevens zoals het gewicht, de wielbasis, trekgewichten, CO2-uitstoot (zeer belangrijk) en andere relevante details.

Handige Duitse autopapieren om ook te hebben

Daarnaast zijn er nog wat autopapieren die niet zozeer verplicht zijn, maar wel handig kunnen zijn om te hebben bij het importeren van een auto uit Duitsland. We benoemen ze onderstaand:

  • Duitse APK-papieren: Ook wel TÜV of HU (Hauptuntersuchung). Deze documenten bevestigen dat de auto aan de Duitse veiligheids- en milieueisen voldoet op het moment van keuring. Het kan handig zijn om deze papieren te hebben om de technische staat van het voertuig te verifiëren. Deze Duitse APK wordt in Nederland overgenomen.
  • Koopovereenkomst: Een officiële koopovereenkomst tussen jou en de verkoper geeft duidelijkheid over de gemaakte afspraken en de staat van de auto op het moment van aankoop. Tevens is deze verplicht bij een Taxatierapport. Ook bij particuliere aankoop dien je een overeenkomst af te sluiten.
  • De factuur: Een gedetailleerde factuur van de auto, inclusief prijs en specificaties, is belangrijk voor het registratieproces en het aantonen van de waarde van het voertuig bij de Nederlandse autoriteiten. 

Deskundige ondersteuning bij het importeren van een auto?

Het zelf importeren van een auto uit Duitsland kan tijdrovend en ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met de procedures en regelgeving. Daarom biedt GIJS Automotive deskundige graag de nodige ondersteuning bij het importeren van een auto.

Ons ervaren team staat klaar om alle aspecten van het importproces voor je te regelen, van het vinden van de juiste auto tot het afhandelen van alle benodigde documentatie. Met onze hulp kun je erop vertrouwen dat het importeren van jouw droomauto soepel en probleemloos verloopt. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op als je meer wilt weten over de Duitse autopapieren of het importeren van een auto.

Geplaatst in Auto import, Blog